Author: knigoprima

Knigoprima > 2019 > декември

Од 1-ви јануари 2020 година започнуваат да се применуваат измените и дополнувања на Законот за личен доход

Во ,,Службен весник на Република Северна Македонија’’ бр.275/2019, објавен е Законот за изменување и дополнување на Законот за личен доход со кој примената на…

Новини во Законот за данокот на додадена вредност  

Во ,,Службен весник на Република Северна Македонија’’ бр.275/2019, објавен е Законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност. Измените и дополнувањата…

Даночно намалување за 2020 година

Согласно член 10 став 4 од Законот за данокот на личен доход, износот на даночното намалување, пред почетокот насекоја година, најдоцна до 31 декември…

Законот за данокот на моторни возила стапи на сила

Во ,,Службен весник на Република Северна Македонија’’ бр.261/2019, објавен е Законот за данокот на моторни возила. Со законот се уредува данокот на моторни возила…

Истекува рокот за остварување на обврската за исплата на К-15

Од 1ви јули до 31ви декември трае законската обврска на работодавците од приватниот сектор за  исплата на регрес за годишен одмор (К-15). Право на регрес…

Измени и дополнувања на Законот за данокот на добивка во Собраниска процедура

Со текстот на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на добивка, се предлагаат новини во однос на обврската за поднесување на…

УЈП објави нова верзија на клиентскиот софтвер за месечна пресметка за плата, придонеси и персонален данок

Управата за јавни приходи ја објави новата верзија на клиентскиот софтвер за месечна пресметка за плата, придонеси и персонален данок која е усогласена со…